Mentorskap/coaching

Den här kursen är en fortsättning för de aktörer i biståndet som gått grundkursen ”Bortom workshop – Hur bidra till hållbar kapacitetsutveckling” och som vill fortsätta att stärka sin organisation inom samma spår. Under grundkursen omnämndes mentorskap/coaching som ett användbart verktyg för att åstadkomma hållbar kapacitetsutveckling, vilket denna kurs nu utforskar vidare, med konkreta övningar, modeller och diskussioner.

Syfte

Att stärka svenska biståndsaktörer att i sin tur stödja kapacitetsutveckling av internationella partners. 
 

Läromål

Efter aktivt deltagande i förhandsuppgifter och kursen kan du
 
  • agera som mentor/coach
  • utbilda andra att agera som mentor/coach
  • initiera en diskussion inom din organisation om att inkludera och stärka mentorskap/coaching som verktyg för att stödja kapacitetsutveckling.
 

Metod

I och med att deltagarna redan gått "Bortom workshop - Hur bidra till hållbar kapacitetsutveckling", körs en del av denna kurs med metoder som ”lärande genom undervisning” (learning by teaching). På så sätt får deltagarna möjlighet att applicera facllitering av andras lärande med aktiva (digitala) metoder gentemot på förhand givna läromål. De organisationer som deltar får skriftligt material och erbjuds coaching on-line i förväg.  Vi reserverar mycket tid för att öva tekniker inom mentorskap/coaching.
 

Förväntat resultat

Kursdeltagare förväntas inom rimlig framtid själv kunna applicera mentorskap/coaching i någon form inom sina biståndsprojekt, eller sprida sina nyförvärvade kunskaper vidare till berörda medarbetare vars uppgift är att agera mentor/coach. Detta kan ske genom att utbilda en grupp eller genom bilateral mentorskap/coaching. Det är därför fördelaktigt att såväl en projektledare eller liknande (med rollen att instruera mentorer) som en mentor/coach från samma projekt går kursen tillsammans.
 

Målgrupp

Kursen är öppen för de myndigheter och organisationer som redan gått kursen "Bortom workshop – Hur bidra till hållbar kapacitetsutveckling". Vi rekommenderar att varje organisation deltar med tre personer.
 
De aktörer som gått Bortom workshop:
ACT Svenska kyrkan 
Arbetsförmedlingen 
Centerpartiets internationella stiftelse
Domstolsverket
Folkhälsomyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten
Internationellt centrum för lokal demokrati
Islamic Relief
Jordbruksverket
Kemikalieinspektionen
Kommerskollegiet 
Kvinna till kvinna
Lantmäteriet
Läkarmission 
Medieinstitutet Fojo 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Migrationsverket 
Naturvårdsverket
NIRAS 
Näringslivets internationella råd
Olof Palmes internationella center
Patent- och registreringsverket
Polisen
Skatteverket
Skogsstyrelsen
Statiska centralbyrån
Svenska missionsrådet
Sveriges geologiska undersökning
Union to Union
 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 16 januari, 2022 (med förbehåll för att urvalet görs efter att lämpliga kandidater anmält intresse).
 

Datum och tid

24-25 februari och 2-4 mars, 2022 (totalt fem halvdagar)
Alla dagar 09.00-12.00
 
OBS! Ett förberedande tillfälle för learning by teaching sker preliminärt 7 februari kl. 11.00-12.00 via Zoom.
 

Plats

Kursen äger rum online via Zoom. Du bör kunna sitta i ett eget rum och ha tillgång till egen dator med stark internetanslutning (du ska kunna strömma video). Vi rekommenderar att du använder hörlurar snarare än datorns ljud för att minska rundgång i mikrofonen, bakgrundsljud och för att generellt förbättra inlärningsupplevelsen för alla deltagare.
 

Ansvarig för kursen

Camilla Wedenstam, Sida Partnership Forum
 

Kostnader

Kursen är kostnadsfri.
 

Språk

Svenska (kan hållas på engelska vid behov).
 

Kontakt

Har du praktiska frågor, kontakta Sida Partnership Forum.