Bortom workshop – Hur bidra till hållbar kapacitetsutveckling

En kurs där vi tillsammans gör en djupdykning i metoder för att möta utmaningarna med kapacitetsutveckling inom utvecklingssamarbetet. Många projekt lägger stor vikt vid workshops och seminarier. Vi tittar först närmare på hur man kan designa event som effektivt åstadkommer individuellt lärande. Vi begrundar sedan vad som krävs för att en hel organisation ska ta till sig nya arbetssätt och hålla fast vid dem. Efter kursen förväntas du både kunna förankra nya arbetssätt inom din egen organisation och stödja partners i samma arbete.

Syfte

Att höja svenska biståndsaktörers interna kapacitet att stödja kapacitetsutveckling hos sina internationella partners inom ramen av pågående eller planerade projekt.
 

Läromål

Efter aktivt deltagande i workshopen kan du
  • designa effektiva workshops
  • utvärdera lärandet
  • föreslå konkreta åtgärder för att förankra relevanta lärdomar inom en organisation.
 

Metod

Innan kursstart förväntas deltagarna logga in på en lärplattform och göra några enkla uppgifter (högst en timme). Deltagarna kommer även att få korta inspirationstexter dagarna innan kursstart som de förväntas läsa (högst 10 minuter per dag). 
 
Under den digitala kursen varvas korta inslag av teori med ett flertal deltagarcentrerade metoder, dels för att garantera inlärning och dels för att demonstrera lättanvända metoder som deltagarna själva kan använda under sina kommande event.
 
Det är centralt att deltagarna under hela lärprocessen relaterar alla teorier och metoder till egna pågående eller planerade workshops och seminarier. Diskussioner och feedback, med dessa event i fokus, ser till att deltagarna efter kursen har väl förberedda skisser för sitt nästa event.
 
Efter kursen upprätthålls lärandet med repetitionsmejl samt skräddarsydd coachning och rådgivning via mejl/telefon/Skype enligt efterfrågan. Varje organisation kommer dessutom ges möjlighet att sända en representant att delta som stödfacilitator i nästa kurs och därmed fördjupa sitt eget lärande genom att lära ut till andra.
 

Målgrupp

Kursen är öppen både för myndigheter, civilsamhällesorganisationer och andra aktörer. Huvudkriteriet för att delta är att organisationen arbetar aktivt med kapacitetsutvecklingsprojekt inom utvecklingssamarbete. Därtill förväntas varje organisation delta med tre-sex medarbetare, vars roller kan vara till exempel projektledare, samordnare, enhetschefer och korttids- eller långtidsexperter. Det finns även möjlighet för organisationer som redan gått Bortom workshop att fylla på med ytterligare kollegor.
 
Förankringsarbetet underlättas av att flera medarbetare aktivt arbetar för samma förändring. Det är viktigt att en eller flera av er har mandat att introducera förändringar inom organisationen. Eftersom hållbart förändringsarbete kräver en viss tidsinvestering är det viktigt att deltagarna är villiga och har mandat att avsätta tid för utvecklingsarbete även efter kursdagarna.
 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 16 januari, 2022 (med förbehåll för att urvalet görs efter att lämpliga kandidater anmält intresse).
 

Datum och tid

21-23 februari och 7-9 mars, 2022 (totalt sex halvdagar)
Alla dagar 13.00-16.00
 

Plats

Kursen äger rum online via Zoom. Alla deltagare bör sitta i eget rum och ha tillgång till en egen dator med en stark internetanslutning (du ska kunna strömma video). Vi rekommenderar att du använder hörlurar snarare än datorns ljud för att minska rundgång i mikrofonen, bakgrundsljud och för att generellt förbättra inlärningsupplevelsen för alla deltagare.
 

Ansvarig för kursen

Erik Schrammel, Sida Partnership Forum
 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri.
 

Språk

Svenska (kan hållas på engelska vid behov).
 

Kontakt och intresseanmälan

Anmäl ditt intresse till spf@sida.se så hör vi av oss när det finns ett kurstillfälle inplanerat som det går att ansöka till.